Recepty na svieže limonády

Podávať hosťom osviežujúce limonády je čoraz väčším trendom. 

Veď prečo nie. Sú štýlové, jednoduché a častokrát nás svojou receptúrou vracajú do kuchýň našich múdrych babičiek. :) 

Podávajte limonádu štýlovo.

v našej nádobe 

http://www.svadobne-doplnky.sk/candy-bar/nadoba-na-limonadu-5-5l/

a so skvelými papierovými slamikami 

http://www.svadobne-doplnky.sk/candy-bar/farebne-retro-slamky-bodky-10-ks/

http://www.svadobne-doplnky.sk/candy-bar/retro-slamky-cikcak-10-sk-viac-farieb/

Levanduľová limonáda

Levanduľa...... 3 PL 

Med ............. 4 PL

Citrónová šťava... 5 PL

Perlivá voda ..... 1 Liter

Sušená levanduľa na ozdobienie, ľad, chemicky neošetrený citrón.

 

Sušenú levanduľu zalejte 1dcl vriacej vody a nechajte cca 10 minút lúhovať. Výluh preceďte do džbánu, vmiešajte med a citrón a dolejte ho perlivou vodou. Do hotovej limonády ponorte levanduľu a kolieska citrónu. Na záver pridajte kocky ľadu, všetko ešte raz premiešajte a podávajte.



 

Zázvorová limonáda

Čerstvý zázvor ...........200 g

Cistrónová šťava .......... 2-3 PL

Med ............................  3-4 PL

Perlivá minerálka alebo voda .....1 Liter 

Chemicky neošetrený citrón

 

Zázvor olúpte a nastrúhajte. 2 plátky nechajte stranou. Nastrúhaný zázvor zalejte vriacou vodou aby bol celý zakrytý a nechajte ho chvíľu luhovať. Keď výluh ochladne tak  ho nalejte do nádoby, spolu s citrónovou šťavou, plátkami zázvoru a citréna a doslaďte medom. 

 

 

Čučoriedková limonáda

Voda .............. 1 L

Lesné čučoriedky .......... 1 hrnček

Bazový sirup ............ 60 ml

Šťava z jedného citrónu

Ľad a čučoriedky, jedlé kvety na ozdobu.

 

Umyté čučoriedky spolu so sirupom a 1/3 vody zmixujte. Dolejte zvyšok vody a podľa potreby dochuďte sirupom. 

Ideálne je túto limonádu podávať s ľadom. 


Mätová limonáda

Stonky mäty rôzne druhy ..... 5-10 ks 

Trstinový cukor/med ........... 2 PL

Chemicky neošetrený cirón

Voda .................................. 1 L

 

Stonky maty v rukách "pokrčíme" aby sa uvoľnila aróma. 1/2 citróna odštavíme alebo nakrájame na drobné kúsky. Všetky ingrediencie poriadne zmiešame. Ideálne mažiarom aby sa chute uvoľnili a premiešali. Zalejeme vodou.

1/2 citróna nakrájame na plátky a vložíme do limonády. Podľa chuti podávame s ľadom.





Jahodová limonáda

1 liter sódy

 

500 g čerstvých alebo mrazených jahôd

citrón

trstinový cukor


Rozmixujte jahody. Na dve lyžice pyré pridajte 1 lyžicu citrónovej šťavy a oslaďte podľa chuti. Dolejte vychladenou sódou, nalejte do pohárov a ihneď podávajte.

 

 

 

 

Uhorková limonáda

1 uhorka

 

2 litre vody

hnedý cukor

1 limetka


Uhorku nakrájate na veľmi tenké plátky a dajte do džbánu. Pridajte k nej trstinový cukor a šťavu z jednej limetky. Všetko zalejte vychladenou minerálkou alebo vodou z vodovodu. Podávajte s lístkami čerstvej mäty. Ideálne aj ako osvieženie na párty.






Domáci ľadový čaj

1 l vody 

4 vrecúška čierneho čaju

4 lyžice prírodného trstinového cukru

3 bio pomaranče

3 bio citróny

hrsť čerstvých lístkov medovky

ľad


Čaj zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať podľa návodu. Ešte kým je horúci, rozmiešajte v ňom cukor, kým sa úplne nerozpustí a pridajte lístky medovky (nejaké si nechajte na servírovanie). Nechajte ho vychladnúť a dajte aspoň na hodinu do chladničky poriadne vychladiť. Pred podávaním prelejte čaj do džbána, pridajte vytlačenú šťavu z 1,5 pomaranča a 1,5 citróna. Zvyšok ovocia rozkrájajte na mesiačiky a kolieska, polovicu pridajte do džbána a zvyšok rozdeľte do pohárov spolu s niekoľkými lístkami medovky. Pridajte kocky ľadu a zalejte čajom. Alkoholická verzia funguje napríklad s trstinovým rumom.